Obavještenje - Izvođenje obavezne preventivne sistematske deratizacije

Članom 29. Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade (redovno održavanje zajedničkih dijelova zgrade) je predviđena i deratizacija u skladu sa programom Kantona Sarajevo, dezinfekcija po potrebi i dezinsekcija po potrebi.

Programom izvođenja obavezne, preventivne, sistematske deratizacije na području Kantona Sarajevo 2023.-2025. godine predviđene su dvije faze deratizacije:
*proljetna - u periodu od 01.04.-31.05.
*jesenja - u periodu od 01.10.-30.11.
Deratizacija je skup mjera i postupaka koji se provode u svrhu smanjenja populacije štetnih glodara - štakora, miševa i mišolikih glodara, a obavezna preventivna sistematska deratizacija predstavlja opću mjeru za sprječavanje pojave zaraznih bolesti.
Obavezna preventivna sistematska deratizacija je skup različitih mjera koje se poduzimaju sa ciljem smanjenja populacije štetnih glodara ispod praga štetnosti - smanjenja broja glodara na biološki održivi nivo, zaustavljanja razmnožavanja ili potpunog uništenja prisutne populacije štetnih glodara.
Zbog toga preventivna sistematska deratizacija ima veliki epidemiološko-higijenski značaj i važna je karika u borbi protiv zaraznih bolesti ljudi i životinja.

Arhiva

Ostale novosti

Obavještenje - Akcija proljetnog čišćenja

Obavještenje - Akcija proljetnog čišćenja

Od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo smo dobili obavještenje da je Kanton Sarajevo pokrenuo Akciju proljetnog čišćenja.